lauantai 15. kesäkuuta 2013

Ihka oikea tokotreeni

Tänään (tai siis pian eilen) kävimme junnujen kanssa tekemässä ihka oikean tokotreenin eilisen tokokokeen innoittamina. Eilenhän olin tosiaan Pieksämäellä liikkurina kahdessa luokassa. Kokeeseen osallistui myös neljä Amazeme-kasvattia. Ekku ja Raina tekivät alokasluokassa ykköstuloksen. Ekku sijoittui 14 koirakon joukosta kolmanneksi 177 pisteellä ja Raina neljänneksi 174 pisteellä. Oiva teki kolmostuloksen, kun hänen ohjaajansa oli seuraamisten jälkeen hieman ulkona ja antoi ihan ihmeellisiä käskyjä ja välistä jätti niitä jopa antamatta. :) Mutta virheistä oppii. Myös Jenni ja Lara tekivät hienon kakkostuloksen avoimessa luokassa. Harmillisesti luoksetulo meni nollille, kun Lara ei pysähtynyt. Oli kyllä ilo päästä seuraamaan näiden taitavien koirakkojen työskentelyä. Kokeessa nähtiin muutama muukin oikein näpsäkkä bortsu.

Tämähän ei siis ollut mikään tulosblogi, joten jospa pääsisin asiaan. Tosiaan tänään kävin tekemässä kummankin tytön kanssa rehellisen tokotreenin. Aloitin Superin kanssa seuraamisen aloituksilla. Super olisi lähdössä heti seuraamaan, kun annan käskyn, mikä on siis hyvä asia. Itse olen vain jotenkin hirveän hidas tai olen oppinut tällaisen tavan, että annettuani "seuraa"-käskyn lasken mielessä yhteen tai kahteen ja sitten vasta lähden liikkeelle. Nyt sitten pitää miettiä, että muuttaako koira toimintaansa vai kenties hänen hieman hidasälyinen ohjaajansa. ;) Seuraamisen aloitusten jälkeen teimme zeta-kävelyä tottiksen liikkeestä jäävien järjestyksellä eli istu, maahan, seiso. Ensimmäisellä eikä edes toisella yrittämällä onnistunut tuo maahanmeno Superin kanssa mutta sitten kolmas kerta toden sanoi ja se onnistui. Teimme zetan loppuun ja pääsin palkkaamaan tytön hienosta työstä. Tämän jälkeen teimme luoksetulon stoppeja. Ensimmäisellä kerralla menin TAAS palkkaamaan Superin valuvasta stopista. Siis mikä ihme minua vaivaa, etten pysty vaatimaan koiraltani nappisuoritusta vaan menen sitten palkkaamaan sellaisesta, joka ei ole aivan täysin sellainen kuin toivoisin sen olevan. Hymph. Toisella kerralla otin stopin hieman lähempää ja nyt se onnistui hyvin. Välimatkan Super tuli laukaten, joten nyt oli syytäkin saada se palkka eli pallo. Tein vielä yhden maahanmenon siten, että jätin Superin seisomaan. Tämä onnistui muuten ensimmäisen kerran ihan ensimmäisellä käskyllä. Kaipa me olemme jotain oppineet...

Luoksetulotreenin jälkeen treenasimme merkkiä zeta-kävelyn kolmen eri näköisen merkin kanssa. Super kyllä hoksasi hienosti kaikki merkit, joten tässäkin olemme edistyneet. Merkkitreenin jälkeen siirryimme ruutua treenaamaan. Vein Superin merkille ja peruutin sen 8-10 metriä taakse lähettääkseni Superin ruutuun. Tyttö lähti etenemään ruudun suuntaan epävarman oloisena mutta meni sinne kuitenkin - sivusta kylläkin. Päätin palkata tästä. Otimme liikkeen alusta. Nyt Super juoksi ruutuun varmemman oloisena. Pysäytin Superin sinne (lue: Super läsähti maahan) ja sitten vapautin tytön palkalle eli luokseni. Teimme vielä yhden toiston, joka oli näistä toistoista ehdottomasti se paras.

Tämän jälkeen veimme yhdessä ruutuun palkan ja siirryimme harjoittelemaan ohjattua. Päätin aloittaa oikeasta puolesta, joka on Superille helpompi. Kapula oli ehkä 3 metrin päästä merkkilinjasta. Vein taas Superin merkille ja peruutin lähetyspaikalle. Super haikaili vielä ruudussa olevan puolikkaan nakin perään, kun yritti ensin sinne karata. Otin tytön haltuun, vein takaisin merkille ja lähetin taas oikealle kapulalle. Vieläkin Super oli epäröivä, että onko ihan pakko tuonne kapulalle mennä, kun se nakki on kuitenkin tuolla ruudussa. Vein kolmannen kerran Superin merkille, peruutin taakse ja lähetin kapulalle. Nyt Super kääntyi oikealle ja haki kapulan. Tein heti toisen toiston perään, joka onnistui jo paremmin. Tämän jälkeen teimme kaksi toistoa vasemmalle. Kummatkin toistot onnistuivat hienosti. Super lähti tosi hienosti kääntymään sivuun vasemmalle. Ohjatun jälkeen teimme metallinoutoa tasamaanoutona. Edelleen Super menee kapulalle laukalla ja palauttaa sen ravilla. Teimme pari toistoa. Jospa me pikku hiljaa saamme tähän paluuseen vauhtia. Tosin EVL:ssä tämähän on hyppynä, joten se vauhti varmaan tulee sitten sitä kautta. Metallikapulatreenin jälkeen jumppasimme hetken kaukkareita ja lopuksi lähetin Superin ruutuun nakkinsa luokse. Tämän jälkeen olikin Kiian vuoro...

Myös Kiian kanssa aloitin treenin lyhyillä seuraamispätkillä. Kiia tahtoo hieman edistää seuraamisessa, joten minun on nyt kiinnitettävä huomiota paikkaan ja pyrittävä palkkaamaan koko ajan taakse päin. Seuruutreenin jälkeen teimme samankaltaisen zeta-treenin, mitä Superin kanssa. Myös Kiialla oli ensin ongelmia maahanmenon kanssa mutta kyllä se sieltä sitten löytyi. Annan palkan vain siis lopussa ja jos koira tekee virheen, aloitamme koko homman alusta. Zeta-treenin jälkeen teimme merkkejä. Kiia kyllä hakee todella iloisesti ja varmasti nuo merkit. Tämän jälkeen siirryimme tekemään ruutua, joka onnistui ensi yrittämällä. Otinkin sitten siihen perään ruutua läheltä niin, että kävin kävelemässä. Ensimmäisellä kerralla Kiia meinasi tulla luokseni heti ensimmäisen käännöksen jälkeen. Toisella ja kolmannella kerralla Kiia ei enää tehnyt tätä virhettä. Minun on nyt muistettava ottaa näitä kävelyharjoituksia ennen kaikkea Kiian kanssa.

Ruututreenin jälkeen muistin, että emme olleet vielä tehneet luoksetuloja. Ekalla yrittämällä Kiia teki hienon stopin, josta palkkasin Kiian pallolla. Sitten otin alusta ja teimme stopin ja siitä sitten maahanmenon. Uskokaa tai älkää, Kiia meni ensimmäisellä käskyllä maahan. Tähän oli hyvä jättää luoksetulotreeni sikseen. Luoksetulon jälkeen otin ohjattua noutoa. Ensin pari oikealle ja pari vasemmalle. Nämä onnistuivat ihan kivasti. Vähän Kiia mälvää kapulaa mutta kunhan saa varmuutta asiaan, niin varmastikin jää vähemmälle. Ohjatun jälkeen teimme pari toistoa metallinoutokapulan kanssa. Hassunpuoleisesti roikottaa kapulaa suussaan mutta uskon kyllä, että kunhan muistan jatkossa tähän ottaa kissanruokaa (ennen kaikkea Superille) tai sitten oikein kunnon leikkiä, niin vahvistuu tämäkin liike. Kiian kohdalla uskoisin, että leikki toisi tähän liikkeeseen sitä kiihkoa ja sitä kautta myös varmuutta puruotteeseen. Metallinoudon jälkeen jumppasimme hetken. Sitten alkoi kentälle jo valua seuraava treeniryhmä, joten otin loppuun paikkaistumisen tytöille samalla, kun keräsin romppeet pois kentältä. Ikävä kyllä unohdin ottaa Kiian kanssa tunnaria. Tämä asia on korjattava heti sunnuntaina. Kaiken kaikkiaan oli todella virkistävä tokotreeni pitkästä aikaan. Vielä on paljon töitä kummankin tytön kanssa tehtävänä mutta mikäs sen mukavampaa kuin tyttösten kanssa touhuaminen. Minä niiiiiiiiiiiiiin tykkään siitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti