keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Luovaa tokoilua (+rallytokoa)

Kävimme tyttöjen kanssa tokoilemassa eilen illalla 1,5 tuntia. Nämpän kanssa tein heti alkuun rallytokon alokasluokan kaikkia liikkeitä eli lähinnä siis käännöksiä, spiraalia, pujottelua, maahanmenoa, Nämpän kiertoa, sivulletuloja vasemmalta ja oikealta jne. Mietin vain, että kuinkakohan paljon sitä saakaan rallytokossa käsillä ohjata. Pitänee selvitellä asiaa. Kehuminen ainakin on kuulemma sallittua, jopa suotavaa. Nämppä kyllä teki todella hienosti töitä. Tosin olihan minulla namia kädessä.

Kiian kanssa sen sijaan aloitin treenin rohkeasti tunnarisulkeisilla. Olin vienyt kapuloita kolmeen eri muodostelmaan, jotka voivat olla kokeessa. Itse olin bermunda-kolmion keskellä Kiian kanssa. Kiia teki todella hienot tunnarit jokaisessa muodostelmassa jo ensimmäisellä kierroksella. Matka kapuloille oli tosin vain 2-3 metriä mutta toisaalta se luo oman haasteensa, kun koira helposti säntää kepeille.

Tunnarin eri muodostelmat

Tunnarilta menimme sitten tekemään ohjattua siten, että keskimmäinen kapula olikin vain n. 7 metrin päässä merkiltä. Toisin sanoen koira kääntyessään näki väistämättä ensin keskimmäisen kapulan. Sain tämän harjoitusvinkin Annalta. Ajatuksena on se, että en yritä väistää ongelmaa vaan opetan koiran väistämään ongelman. Harjoitus tehdään siten, että koira viedään merkille, minkä jälkeen käyn näyttämässä sen kapulan, jota on tarkoitus hakea. Aloitimme vaikeammalla eli oikealla. Ensimmäisellä kerralla Kiia yritti mennä keskimmäiselle. Taisipa yrittää sitä toisellakin kerralla mutta kolmannella kerralla jo väisti sen ja haki oikeanpuoleisen kapulan. Tämän jälkeen ei tullut enää yhtään virhettä. Teimme kolme onnistunutta toistoa oikealle ja kaksi vasemmalle.

Ohjatun noudon kapuloiden paikat

Seuraavaksi siirryimme kaukaloon tekemään seuraamista ensin pujottelemalla neljää merkkiä (kuvassa keltainen viiva) ja sitten tekemällä spiraalia ensin oikealta ja sitten vasemmalta käsin. Tämän jälkeen aloimme kiertää ruutua. Välistä lähetin vain merkille, välistä sitten merkin kautta ruutuun ja taas vain merkille. Välistä vapautin suoraan seisomisesta, välistä käskin maahan, kävin palkkaamassa ruudussa ja sieltä vapautus jne. Kiersimme ruutua molempiin suuntiin, jolloin ruutuun mentiin sekä vasemmalta että oikealta. Kiia selvästi tykkäsi tällaisesta leikistä ruudun parissa. Tämän jälkeen tein ruutuun lähetyksiä eri puolilta kenttää. Kiia välistä hakeutui ensin lähimmälle merkille ja sieltä ruutuun ja sitten välistä meni suoraan ruutuun.

Seuruu- ja ruutuleikki

Ruutuleikin jälkeen menimme takaisin tunnareille ja teimme taas yhdet toistot per muodostelma. Kaikki onnistuivat hyvin. Tunnarilta menimme vielä ohjatuille kapuloille. Tein ensin kaksi vasenta, sitten kaksi oikeaa ja vielä yhden vasemman. Ohjattuun tuli siis kaikenkaikkiaan 10 toistoa.

Tein samanlaisen treenin Superille. Onnistumisprosentti tunnarissa oli 83, sillä kerran Super nosti ensin väärän ja sitten oman ja toi sen minulle. Muodostelmana oli tuo "horisontaalinen rivi" eli meille tyystin uusi. Ohjatun noudon sulkeiset menivät aivan kuten Kiiallakin. Ensimmäinen oikealle lähetys meinasi epäonnistua mutta jo toisella kerralla sain käteeni oikeanpuoleisen kapulan.

Seuraamistreenissä spiraalin kierto niin, että merkit jäävät oikealle puolelle, oli alkuun huonoa. Minun on nyt alettava työstää tuota oikealle kääntymistä. Ruutuleikki oli kivaa. Myös Super tuntui nauttivan leikistä. Toinen kierros tunnareilla onnistui 100 %:sti. Samoin ohjatun noudon sulkeiset vol 2.

Treenini ajatus on treenata tyttöjäni uusilla tavoilla niin, ettei me jämähdetä paikoilleen. Nyt kun osaamistaso alkaa olla tietty, niin treeneistä tulee pian turhan tylsiä, eikä koira joudu enää ratkomaan ongelmia. Toko alkaa pian sitten kääntyä rutiininomaiseksi puuhaksi, joka ei enää haastakaan koiraa ajattelemaan. Tänään vain lenkkeilemme ja huomenna onkin aksaa. Aksatreenin yhteydessä onkin hyvä ottaa kaukkareita ja vaikka sitten niitä oikealle kääntymisiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti