Olen tässä viime aikoina kuullut useamman pohtivan "nykytokon" tilaa ja tulevaisuutta. Tässä taannoin eräs tokotuomarikin kertoi tokossa nähneen monen rotuisia koiria silloin, kun hän tokouransa aloitti. Kyseinen tuomari myös totesi, että nykyään lajia tuntuu harrastavan yhden rodun edustajista pääosin tietty linja. Sitä en osaa sanoa, oliko kyseinen tuomari asiasta pahoillaan tai erityisen huolissaan mutta tämän suuntaisia ajatuksia olen kuullut monen muun esittävän.
Tilastojen valossa näyttäisi kuitenkin siltä, ettei tokoinnostus muissa roduissa ole varsinaisesti mihinkään kadonnut. Toki poikkeuksia varmaankin löytyy mutta otin tähän tarkasteluun kultsut, espajanvesikoirat, hoffit, suursnautserit (en jaksanut laskea kaikkien snakujen lukuja), rotikat, bortsut, uusi nouseva hittirotumme kelpiet, belggarit sekä pk colliet. Hoffeja lukuun ottamatta kokeissa on käynyt yllä mainituista roduista joko saman verran tai jopa enemmän vuosina 2004-2014. Nyt en jaksanut vertailla mitkä ovat olleet luokat tai tulostaso eri rotujen kesken. Toki selväähän on, että jotkut rodut ovat suhteessa "yliedustettuina" (esim. bortsut) kokeissa, jos vuodessa järjestetään about 350 tokokoetta, niin niissä jokaisessa on keskimäärin kaksi bortsua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että muut rodut olisivat tyystin häviämässä tokokentiltä ja hyvä niin.
Itse kuitenkin toivoisin, ettei arvostelussa kiinnitettäisi niin paljon huomiota vauhtiin tai vietikkyyteen. Ymmärrän kyllä, että ainahan se on hienomman näköistä, kun koira esim. noutaa kapuloita vauhdikkaasti tai laukkaa täyttä päätä luoksetulossa ja pysähtyy kuin seinään mutta toisaalta, jos koira kuitenkin suorittaa liikkeet "ripeästi ja hallitusti sekä osoittaa selvää halua noudattaa ohjaajan käskyjä ja ohjausta", niin mielestäni sen kuuluisi saada siitä samat pisteet kuin koira, joka on lähtkökohtaisesti vietikkäämpi työskentelytavassaan. Sääntökirjassa toki todetaan, että:"Kun koiran nopeutta arvostellaan, tulee rodunomaisuus ottaa huomioon. Ihanne ei ole kaikille roduille sama. Kun koira reagoi käskyyn tai kutsuun välittömästi, liikkuu rodunomaisesti, pysyy tempossaan, ja osoittaa selvää halukkuutta suorittaa annettu tehtävä, tulee sen saada kiitettävä arvosana, ellei suorituksessa ole virheitä tai puutteita."
No mitä tämä rodunomainen liikunta on bordercollieille? Joskus tuntuu, että bordercollieiden kuuluisi kaikkien olla järjettömän nopeita ja sähäköitä liikkeissään suorittaakseen liikkeet "ripeästi ja hallitusti" ja osoittaakseen "selvää halua noudattaa ohjaajan käskyjä ja ohjausta". Näin ei kuitenkaan ole mutta se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei koira haluaisi noudattaa ohjaajan käskyjä ja ohjausta. Mielestäni sen kyllä näkee koiran yleisilmeestä ja kehonkielestä, onko se työskentelemässä iloisesti ja halukkaasti vai haluttomasti. Joskus silloin kymmenen vuotta sitten kun aloitin tokossa kisaamisen Nancyn kanssa, silloin tuntui, että riitti se, että koira tekee vaaditut tehtävät hyvällä ilmeellä, riittävällä nopeudella säilyttäen temponsa. Ei sen tarvinnut pinkoa tuhatta ja sataa luoksetulossa, ruudussa tai noudoissa. Nyt jos bordercollie laukkaa kevyesti ruutuun tai noutaa kapulaa kevyellä laukalla, vähennetään piste tai kaksi sen vuoksi, että koira olisi saanut olla nopeampi. Ihannoimmalla aina vain nopeampaa, vietikkämpää ja kenties temperamentiltaan vilkkaampaa koiratyyppiä eivät nämä meidän ihanat "dieselimme" voi enää sitä ykköstä ja nollaa saada tuomareilta, vaikka ne suorittaisivat liikkeet itselleen maksiminopeudellaan ripeästi ja hallitusti. Tottahan toki itsekin voin omilla valinnoillani vaikuttaa tähän mutta toisaalta itselleni sopii käteen hieman rauhallisempi yksilö kuin se vilkkaampi otus. Sen minkä häviän näyttävyydessä, voitan omissa hermoissani. :) Oikein vilkkaan tai vietikkään koiran kouluttaminen kun ei ole ihan niin helppoa kuin se saattaa joskus näyttää (silloin kun koira on jo oppinsa sisäistänyt ja tekee liikkeet näyttävästi). Mutta... happamia sanoi kettu kun pihlajanmarjoja popsi...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti